AR IEDVESMOJOŠĀM ZINĀTNIEKU LEKCIJĀM JAUNO SEZONU SĀK RTU BĒRNU UN JAUNIEŠU UNIVERSITĀTE

Ar Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieku iedvesmas lekcijām RTU Bērnu un jauniešu universitāte (BJU) ceturtdien, 15. septembrī, atklās jauno sezonu. Ievadlekcijas notiks plkst. 16.00 RTU Ķīpsalas studentu pilsētiņā, Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātē. BJU dalībnieki, kuri nevarēs ierasties klātienē, atklāšanas pasākumu varēs vērot tiešsaistē YouTube kanālā. 

Ievadot jauno BJU mācību sezonu, dalībniekus sveiks RTU studiju prorektors Uldis Sukovskis, savukārt par jaunveidojamo RTU Zinātkāres centru «Futurimo Rīga» jauniešiem pastāstīs RTU Attīstības fonda izpilddirektore Anita Straujuma. 

Pēc tam sekos divas iedvesmas lekcijas. RTU Rūdolfa Cimdiņa Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centra asociētā profesore Kristīne Šalma-Ancāne lekcijā «Biomateriāli – cilvēka ķermeņa rezerves daļas» stāstīs, kā ķīmiķi sintezē biomateriālus, kurus var izmantot medicīnā, aizstājot bojātos kaulus. Kristīne jau vairāk nekā desmit gadu nodarbojas ar kaulu implantmateriālu sintēzi, un viņas pētījumi palīdz cīnīties ar globālu problēmu – osteoporozi un tās izraisītajiem kaulu lūzumiem, no kā cieš daudzi miljoni cilvēku visā pasaulē.

Savukārt RTU Augstas enerģijas daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju centra direktors un daļiņu fiziķis Kārlis Dreimanis lekcijā «Elementāri par daļiņu fiziku – Visuma noslēpumus risinot» stāstīs par zinātnieku pētījumiem, lai uzzinātu, kas īsti notika Lielā sprādziena laikā, kad radās Visums, un cik daudz par Visumu zinātnieki ir noskaidrojuši līdz šim. Kārlis ikdienu pavada Šveicē – Eiropas Kodolpētniecības centrā (CERN), kur vada Latvijas zinātnieku grupu vienā no nozīmīgākajiem CERN eksperimentiem – CMS (Compact Muon Solenoid). Tā mērķis – atklāt jaunus fizikas fenomenus, lai atbildētu uz fundamentālajiem jautājumiem, kāpēc Visums darbojas tā, kā tas darbojas, kā arī lai izveidotu teoriju, kas pilnībā apraksta visu Visuma fundamentālo uzbūvi un tā likumus. 

RTU Bērnu un jauniešu universitāte ir izglītojošu nodarbību cikls, un tās mērķis ir veicināt bērnu un jauniešu interesi par zinātni un tehnoloģijām, kā arī atklāt viņiem nākotnes studiju un karjeras iespējas inženierzinātņu jomās. BJU nodarbības, kur ar eksperimentu palīdzību bērni atklāj eksakto un dabaszinātņu aizraujošo pasauli, paredzētas 2.–9. klases skolēniem, tiek organizētas trīs vecuma grupās un notiek ne tikai Rīgā, bet arī Ogrē un Ādažos. 

Līdztekus praktiskajām nodarbībām 7.–12. klases skolēniem tiek piedāvātas RTU zinātnieku lekcijas par dažādiem tematiem, savukārt pagājušajā mācību gadā BJU uzsāka jaunu iniciatīvu – tiešsaistes bezmaksas vebināru ciklu vidusskolēniem «Universitāte nākotnes inženieriem» jeb UNI, kur pazīstami RTU mācībspēki, zinātnieki un inženieri viegli uztveramā un aizraujošā veidā iepazīstina vidusskolēnus ar inovācijām dažādās nozarēs, inženierzinātņu nozīmīgumu un inženierzinātņu izglītības atbilstību nākotnes darba tirgus prasībām.

RTU BJU ir dalībniece tīklojumā EUCU.net, kas apvieno un veicina sadarbību starp bērnu un jauniešu universitātēm Eiropā un citviet pasaulē. BJU ir saņēmusi interešu izglītības licenci «Ievads inženierzinātnēs skolēniem no 2. līdz 9. klasei».

Piesakies saņemt ziņas par Futurimo Rīga jaunumiem, pasākumiem un atlaidēm