RTU IEPAZĪSTINA BĒRNUS AR VIEDO ENERĢIJU UN ENERGOEFEKTIVITĀTI

Kas ir viedās elektroierīces un kā tās darbojas, kas ir energoefektivitāte un kā rīkoties, lai taupītu enerģiju? Uz šiem un daudziem citiem jautājumiem bērni varēja uzzināt atbildes «Viedo ierīču enerģijas darbnīcā», ko «Futurimo Rīga» pasākumā «Enerģijas svētdienis» vadīja Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Elektrotehnikas un vides inženierzinātņu fakultātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta (VASSI) pētnieki.

Pasākumā Hanzas peronā pulcējās ģimenes ar bērniem, lai «Viedo ierīču enerģijas darbnīcā» iepazītos ar viedajām ierīcēm, piemēram, viedajām rozetēm un spuldzēm, kas ļauj būtiski uzlabot mājokļa komfortu, nodrošinot ierīču attālinātu vadību un efektīvu energopatēriņa datu uzskaiti. Bērni kopā ar vecākiem varēja arī apgūt elektroenerģijas patēriņa mērītāja lietošanu, lai noskaidrotu dažādu elektroiekārtu jaudu un iemācītos vienkārši aprēķināt to enerģijas patēriņu. Viņiem bija arī iespēja veikt energoauditu (enerģijas patēriņa uzskaiti) trīs stāvu mājas modelim un salīdzināt dažādu ierīču elektroenerģijas patēriņu. Piedaloties aizraujošās spēlēs, bērni kopā ar vecākiem guva jaunas zināšanas par energoefektivitāti un izzināja ieteikumus enerģijas taupīšanai. 

«Enerģijas svētdieni» līdzorganizēja RTU Bērnu un jauniešu universitāte. 

Izpratnes veicināšana dažādās sabiedrības grupās par energoefektivitātes jautājumiem, skaidrojot energoefektivitātes būtisko ietekmi gan uz iedzīvotāju, komersantu un organizāciju ikdienas aktivitātēm, gan tautsaimniecību kopumā, ir viens no RTU VASSI sāktā projekta «Energovienoti» (projekta Nr. 1-08/76/2022) mērķiem. 

RTU VASSI ar plašu aktivitāšu kopumu vairos Latvijas sabiedrības, uzņēmumu, organizāciju un pašvaldību energopratību. Nacionāla mēroga projektā «Energovienoti» tiks izveidota informatīva un analītiska platforma, nodrošinot sabiedrībai rīkus, kas palīdzēs samazināt energopatēriņu. Tiks izstrādāta un aprobēta metodika energoaudita veikšanai «Energoaudits Tavās mājās» – informatīvas un interaktīvas vadlīnijas, lai ikvienam būtu pa spēkam apsekot savu mājokli un identificēt būtiskākos enerģijas patēriņa avotus un faktorus, kas ietekmē patēriņu. Taps arī energoefektivitātes pasākumu katalogs, ko iedzīvotāji varēs izmantot, lai mainītu paradumos. Būtiska loma būs arī konsultatīvam atbalstam iedzīvotājiem un komunikācijas un un zināšanu pārneses stratēģijai «Energo-zinoši». 

Īpašas aktivitātes energoefektivitātes izpratnes veicināšanai paredzētas arī bērniem un jauniešiem. Caur praktiskām nodarbībām un meistarklasēm skolēnus un studentus mācīs, kā soli pa solim var apsekot savu mājokli un identificēt visus būtiskākos enerģijas patēriņa avotus un faktorus, kas ietekmē energoresursu patēriņu mājoklī. 

Vairāk informācijas par projektu «Energovienoti».

Projekts tiks īstenots trīs gadus ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu.

Tas ir turpinājums pavasarī sāktajai iniciatīvai, kurā RTU VASSI kopā ar Rīgas domi, AS «Rīgas Siltums», Ekonomikas ministriju un «Elektrum» Energoefektivitātes centru aicināja ikkatru pārskatīt paradumus un mazināt energopatēriņu, vairojot Latvijas neatkarību no importētiem energoresursiem un iestājoties pret Krievijas karu Ukrainā.  

Piesakies saņemt ziņas par Futurimo Rīga jaunumiem, pasākumiem un atlaidēm