KĀPĒC PASAULEI PIENĀKTU GALS, JA NEBŪTU STEM ZINĀTNES?

Vai spējat iedomāties pasauli bez STEM zinātnēm? Tas ir viens no grūtākajiem jautājumiem, uz kuru atbildēt, jo ikdienas steigā pat nenojaušam, cik lielā mērā pasaule ir atkarīga no šīm zinātnēm. Iedomājaties dienu, kad tiek slēgtas slimnīcas, ārstu privātprakses vairs nepieņem pacientus, nav pieejas internetam un tehnoloģijām, pētniecības laboratorijas ir apstādinājušas darbus, elektroenerģijai nav pieejas, ēku, ceļu, tiltu konstrukcijas vairs nefunkcionē, ekonomika tiek sagrauta. Jautāsiet, vai tā ir apokalipse? Nē, tas ir ieskats dzīvē bez STEM zinātnēm.

STEM ir mācību veids, kura pamatā ir četras izglītojošas jomas – zinātne, tehnoloģijas, inženierzinātnes un matemātika. Mūsdienu pasaule ikdienā paļaujas uz šo jomu profesionāļiem. Lai gan darbavietu skaits STEM zinātņu jomās palielinās, kvalificētu darbinieku pieejamība ievērojami atpaliek. 2022. gadā Latvijā grādu vai kvalifikāciju ieguva 13,4 tūkstoši studentu, no kuriem vien 11,5 % inženierzinātņu, ražošanas un būvniecības jomā.

Ieskicējot lielo bildi

STEM speciālisti ir atbildīgi par vairāk kā 60 % no visas pasaules ekonomiskās izaugsmes:

Inovācija – bez kompetentiem STEM profesionāļiem mēs neredzēsim sasniegumus, atklājumus un izgudrojumus. Civilizācijas attīstībai pienāks gals.

Ekonomika – ja šķita, ka finanšu krīze 2008. gadā bija milzīgs solis atpakaļ, tad pēc STEM zinātņu izskaušanas, krīze būtu smieklīgs joks pie vakariņu galda.

Tehnoloģijas – dzīve bez viedtālruņa, datora, interneta? Vai maz iespējams atrast gardāko recepti, ielas adresi vai atbildi uz jebkuru ašo jautājumu bez tehnoloģijām? Enciklopēdija vairs nav pie rokas, toties visas grāmatas var izlasīt e-grāmatu lasītājos.

Infrastruktūra – ceļi, tilti un ēkas pašas nebūvējas. Jomas profesionāļi projektē un pēc tam veic konstrukciju izbūvi, lai tās būtu drošas un izturīgas.

Vide – sugu populāciju samazināšanās, piesārņojums, klimata izmaiņas, dabas katastrofas… Kurš identificē un pēc tam strādā, lai atrisinātu šīs globālās problēmas? Protams, STEM jomas speciālisti.

Veselība – vēl pirms diviem gadiem dzīvojām mājsēdē un tagad pat grūti atcerēties par Covid vīrusa uzliesmojumu. Esam atgriezušies pie ierastā dzīves ritma, pateicoties STEM zinātnēm.

Māksla – STEM zinātnes arī šajā nozarē atstāj savu nospiedumu. Jauni materiāli un tehnoloģijas paplašina mākslinieku izpausmes veidu.

Bez STEM zinātnēm mūsu ikdiena vairs nav iedomājama un ir grūti aptvert, ja kādudien šo zinātņu speciālisti vairs neeksistētu. Bet STEM speciālistu trūkums katru gadu aizvien vairāk par sevi liek manīt un kļūst ne tikai par zinātnes, bet arī visas sabiedrības problēmu. Ar vien vairāk izglītības iestāžu, uzņēmumu, nozares speciālisti nepaliek vienaldzīgi, meklējot veidus, kā jaunatni iesaistīt un izglītot par STEM zinātnēm. Jau aprīlī durvis vaļā vērs RTU zinātkāres centrs “Futurimo Rīga”, kurā bērni un jaunieši praktisko nodarbību ietvaros varēs apgūt STEM mācību priekšmetus. Vairāk par zinātkāres centru un tā piedāvātajām iespējām lasi ŠEIT.

Piesakies saņemt ziņas par Futurimo Rīga jaunumiem, pasākumiem un atlaidēm