“Futurimo Rīga” ver nākotnes pilsētas durvis

Zinātkāres centrs Futurimo Rīga

Kurš rūc skaļāk – tu, draugs vai mašīna? Kā pilotēt dronu? Kā efektīvāk un videi draudzīgāk uzlādēt iekārtas pilsētā? Kā no pikseļiem veidojas attēls? Cik “sver” klimatam nedraudzīga pārtika? Kas ir elektroauto “vēderā”? Kā notiek ūdens padeve? Kāda saistība ASV dibināšanai ar elektrību? Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem, aktīvi darbojoties, izmēģinot, eksperimentējot un pašiem radot, būs iespēja saņemt jaunajā Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātkāres centrā “Futurimo Rīga”.

Centrs durvis apmeklētājiem vērs 22. aprīlī. Tas atradīsies Rīgā, Meža ielā 1. Biļešu tirdzniecība jau ir sākusies – https://futurimo.lv/biletes/.

Centrs būs paredzēts gan pirmskolas un skolas vecuma bērniem, gan viņu vecākiem un skolotājiem. Ekspozīcijas centrā būs nākotnes pilsēta.

Mācīties caur darīšanu un radīšanu

Zinātkāres centrs Futurimo Rīga

Fizika, matemātika, ķīmija daudziem bērniem šķiet sarežģīta un garlaicīga. Formulas, garas skaitļu virtenes, sarežģīti teksta uzdevumi. Taču zināšanu iegūšana var būt arī aizraujoša un ļoti radoša! Tieši to piedāvās jaunais RTU zinātkāres centrs “Futurimo Rīga”. Bērni un jaunieši tajā nebūs pasīvi vērotāji, bet gan aktīvi dalībnieki, izmēģinot dažādus interaktīvus eksponātus un tā apgūstot inženierzinātnes un dabaszinātnes.

Centrs piedāvās iejusties drona pilota lomā īpašā uzņēmuma “LMT” simulatorā un vadīt automašīnu, vienlaikus pārbaudot savu veiklību. Proti, automašīnas kustību un virzienu bērns ietekmēs līdzsvarojot balansa dēli.  Savukārt ar uzņēmuma “Latvenergo” atbalstu bērni un jaunieši varēs izzināt, kā darbojas vēja ģenerators un caur spēles elementiem apgūt, kā maksimāli efektīvi un videi draudzīgi nodrošināt enerģiju dažādu iekārtu darbināšanai, kā arī izzināt elektroautomašīnas un elektrouzlādes stacijas, kuras kļūst par mūsu ikdienas mobilitātes neatņemamu sastāvdaļu. Vai tu zināji, ka elektroautomašīnas bija mūsdienīgs un videi draudzīgs pārvietošanās līdzeklis jau pirms vairāk nekā simts gadiem? To, kā elektrība ienāca mūsu ikdienā, padarot to daudz ērtāku, vēstīs elektrības vēsturei veltīts eksponāts.

Savukārt sadarbībā ar pašvaldības uzņēmumu “Rīgas ūdens” zinātkāres centrā uzbūvēts ūdens tornis, ļaujot izpētīt ūdens padeves procesu.

Zinātkāres centru RTU veido kopā ar sadarbības partneriem un atbalstītājiem – Rīgas domi un tās kapitālsabiedrībām, uzņēmumu «Mikrotīkls», «Latvenergo», «Latvijas Mobilais telefons», «Latvijas Finieris», «Industry Service Partner», «Saint-Gaibain», «Sakret», «Forbo Flooring». Tāpat kā RTU, šie uzņēmumi skaudri apzinās STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics – zinātne, tehnoloģijas, inženierzinātnes un matemātika) izglītības izaicinājumus un sekas Latvijas attīstībai, un, līdzdarbojoties centra izveidē dod savu artavu, lai nodrošinātu mūsu bērniem labāku nākotni. STEM izglītība ir kas vairāk par matemātikas un citu eksakto mācību priekšmetu apgūšanu. Tā bērnos atraisa zinātkāri, radošumu, kritisko domāšanu, prasmi uzņemties atbildību un pieņemt lēmumus, sagatavojot viņus veiksmīgai nākotnes karjerai jebkurā jomā.

No pikseļiem līdz klimatam draudzīgām pusdienām

Četrus aizraujošus eksponātus centrā veidojuši RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Dizaina tehnoloģiju institūta studenti. Tie atklāj, kā pikseļi veido attēlu, ļaujot bērniem, eksperimentējot ar datorgrafikā izmantotā krāsu modeļa RGB vērtībām, saprast, kā veidojas krāsas telefonu un datoru ekrānos, un kā troksnis ietekmē mūsu dzīvi pilsētā. Trokšņa kabīnē bērni varēs arī no sirds izbļaustīties, tā apgūstot zināšanas par skaņas mērīšanu. Savukārt, eksperimentējot ar dažādiem pārtikas produktiem, viņi varēs noskaidrot, kas no mūsu ēdienkartes ir klimatam draudzīgs, un kā pārtikas sistēmā samazināt CO2 piesārņojumu. Vēl cits eksponāts atklās videi draudzīgu nākotnes materiālu – sēņu micēliju –, kuru varētu izmantot, piemēram, ādas vietā apģērba un apavu izgatavošanā.

Visi šie eksponāti ir RTU studentu bakalaura darbi, kuri no idejas un projekta par reāli taustāmiem objektiem pārtapuši “Yes we can” (SIA “AD Production”) – kompānijā, kam ir liela pieredze pārsteigumiem pilnu reklāmas projektu, izstāžu un eksponātu veidošanā. Eksponātiem palīdzēja tapt arī elektronikas inženieris Andrejs Puķītis. Tie izstrādāti ar ERAF līdzfinansēta projekta “RTU studentu inovāciju granti”, uzņēmumu “Latvijas Finieris” un “Knauf” atbalstu. 

Būt Eiženam Laubem

Centrā būs arī mainīgo ekspozīciju zāle, lai arī atkārtots apmeklējums būtu jauns piedzīvojums, kurā atklāt nezināmo. Pirmā ekspozīcija būs veltīta arhitektūrai. Tajā būs apskatāmi miniatūri Rīgas ēku modeļi – kokā atveidoti izcilā arhitekta Eižena Laubes nami. Arī šajā zālē bērniem būs iespēja būt radošiem un pašiem izmēģināt spēkus pasaulē vēl neredzētu namu un tiltu būvēšanā. Iesaistošā aktivitāte tiek īstenota sadarbībā ar uzņēmumu “Latvijas Finieris”.

Atklāt zinātnes noslēpumus

Bērnu zinātkāri un radošumu centrā veicinās arī citi eksponāti, zinātnes nodarbības, šovi, kuros ar eksperimentu palīdzību iepazīt aizraujošo ķīmijas un fizikas pasauli, un tehniskās jaunrades darbnīcas, kur radoši darboties. Centrā ne vien izklaidējoši, bet arī izglītojoši un jēgpilni laiku varēs pavadīt kā ģimenes, tā klases, kas aicinātas pieteikt ekskursijas un izmantot centra piedāvājumu STEM priekšmetu apguvei – https://futurimo.lv/ekskursijas/.

Centrs izveidots, lai bērnos un jauniešos iedegtu zinātkāri par tehniskām lietām, veicinot viņos vēlmi izzināt inženierzinātnes un dabaszinātnes un nākotnē, iespējams, saistīt ar tām savu profesionālo dzīvi.

https://www.futurimo.lv/

https://www.instagram.com/futurimoriga/

https://www.facebook.com/FuturimoRiga

https://www.tiktok.com/@futurimoriga

Piesakies saņemt ziņas par Futurimo Rīga jaunumiem, pasākumiem un atlaidēm