RTU studenti rada interaktīvus eksponātus zinātkāres centram «Futurimo Rīga»

2023. gada 13. aprīlī – Lai vairotu bērnu un jauniešu interesi par inženierzinātnēm un dabaszinātnēm, Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) veido zinātkāres centru «Futurimo Rīga», kas durvis apmeklētājiem vērs 22. aprīlī. Četrus eksponātus centram radījuši RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Dizaina tehnoloģiju institūta studenti.

RTU studenta Reinholda Švarca radītais eksponāts atklāj, kā pikseļi veido attēlu, ļaujot bērniem, eksperimentējot ar datorgrafikā izmantotā krāsu modeļa RGB vērtībām, saprast, kā veidojas krāsas telefonu un datoru ekrānā, bet Agneses Sauskas eksponāts – kā troksnis ietekmē mūsu dzīvi pilsētā. Trokšņa kabīnē bērni varēs arī no sirds izbļaustīties, tā apgūstot zināšanas par skaņas mērīšanu. Savukārt, eksperimentējot ar dažādiem pārtikas produktiem, Unigundas Meijeres radītajā eksponātā viņi varēs noskaidrot, kas no mūsu ēdienkartes ir klimatam draudzīgs, un kā pārtikas sistēmā samazināt CO2 piesārņojumu. Eduarda Helmuta Šmita eksponāts atklās videi draudzīgu nākotnes materiālu – sēņu micēliju –, kuru varētu izmantot, piemēram, ādas vietā apģērba un apavu izgatavošanā.

Šie eksponāti ir RTU studentu bakalaura darbi studiju programmā «Materiālu tehnoloģija un dizains». Bakalaura darbus vada Dizaina tehnoloģiju institūta mācībspēki Ilze Gudro, Baiba Lukašēviča un Artūrs Ķīsis. Eksponāti no idejas un projekta par reāliem objektiem pārtapa «Yes we can» (SIA «AD Production») – kompānijā, kam ir liela pieredze reklāmas projektu, izstāžu un eksponātu veidošanā. Tiem palīdzēja tapt arī elektronikas inženieris Andrejs Puķītis. Tie izstrādāti ar ERAF līdzfinansēta projekta «RTU studentu inovāciju granti» (Nr.1.1.1.3/21/A/005), uzņēmumu «Latvijas Finieris» un «Knauf» atbalstu. 

«Futurimo Rīga» atrodas Rīgā, Meža ielā 1. Ekspozīcijas centrā ir viedā pilsēta, atklājot, kādas tehnoloģijas nepieciešamas ilgtspējīgā nākotnes pilsētā. Tas būs vienīgais zinātkāres centrs Rīgā, kur paralēli interaktīviem eksponātiem tiks piedāvātas arī zinātnes nodarbības, šovi un tehniskās jaunrades darbnīcās.

Centru RTU veido kopā ar sadarbības partneriem un atbalstītājiem – Rīgas domi un tās kapitālsabiedrībām, uzņēmumu «Latvenergo», «Mikrotīkls», «Latvijas Mobilais telefons», «Latvijas Finieris», «Industry Service Partner», «Saint-Gaibain», «Sakret», «Forbo Flooring». Ar viņu atbalstu tapis gan centrs, gan virkne eksponātu, kas ļauj uzzināt, kā darbojas vēja ģeneratori, elektroautomašīnas, elektrouzlādes stacijas, ūdens torņi, un dod iespēju pilotēt dronu un vadīt auto, stūres vietā izmantojot balansa dēli.

Centrs paredzēts gan pirmskolas un skolas vecuma bērniem, gan viņu vecākiem un skolotājiem. 

«Futurimo Rīga» svinīgā atklāšana notiks 20. aprīlī. Foto ieskats tā tapšanā.

Top RTU zinātkāres centrs «Futurimo Rīga»

Piesakies saņemt ziņas par Futurimo Rīga jaunumiem, pasākumiem un atlaidēm