Uzdāvināt bērniem svarīgāko – zināšanas

Zinātkāres centrs Futurimo Rīga

3. aprīlī sākas biļešu tirdzniecība Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātkāres centra «Futurimo Rīga» apmeklējumam un klases ekskursiju rezervēšana. Lai radītu iespēju pēc iespējas vairāk bērnu un jauniešu apmeklēt centru, izpētīt nākotnes tehnoloģijas un aizraujošā veidā izzināt inženierzinātnes un dabaszinātnes, jebkurš interesents aicināts atbalstīt centra tapšanu un pilnveidi ar savu ziedojumu.

Kā sensori zina, ka ceļam drīz būs nepieciešams remonts? Kāpēc kuģi negrimst, lai gan ir būvēti no metāla, ved smagas kravas un simtiem pasažieru? Kā elektrība no vēja ģeneratora nonāk līdz spuldzītei virtuvē? Kā, analizējot notekūdeņus, var pateikt, ka tuvojas slimības uzliesmojums? Kā no aļģēm un kukaiņiem iegūt nākotnes pārtiku?

Bērnu interesi virza zinātkāre. Lai bērnos un jauniešos iedegtu zinātkāri par tehniskām lietām, veicinot viņos vēlmi izzināt inženierzinātnes un dabaszinātnes un nākotnē, iespējams, saistīt ar tām savu profesionālo dzīvi, 22. aprīlī Rīgā, Meža ielā 1, durvis apmeklētājiem vērs RTU zinātkāres centrs «Futurimo Rīga». Tajā ar interaktīvu eksponātu un zinātnes nodarbību palīdzību bērni varēs uzzināt, kā darbojas pasaule, kādi ir dabaszinātņu likumi un kā inženierzinātnes un tehnoloģijas uzlabo mūsu dzīvi.

Centrs paredzēts gan pirmskolas un skolas vecuma bērniem, gan viņu vecākiem un skolotājiem.

Rezervē zinātnes piedzīvojumu!

Biļešu iepriekšpārdošana sākas 3. aprīlī – https://futurimo.lv/biletes/

Biļete zinātkāres centra apmeklējumam trīs līdz sešus gadus veciem bērniem maksā trīs eiro, skolēniem un studentiem – astoņus eiro, bet pieaugušajiem – 12 eiro. Ir pieejamas arī ģimenes biļetes, motivējot saturīgi pavadīt brīvo laiku un kopā izzināt inženierzinātņu un dabaszinātņu noslēpumus.

Brīvdienās «Futurimo Rīga» tiks rīkotas arī zinātnes šovi, kuros ar eksperimentu palīdzību iepazīt aizraujošo ķīmijas un fizikas pasauli, būs arī iespēja praktiski darboties centra jaunrades telpās. Biļete uz zinātnes šovu maksā piecus eiro, bet dalība tehniskās jaunrades darbnīcā – septiņus eiro. Tehniskās jaunrades darbnīcās būs iespēja jauniegūtās STEM zināšanas izmantot praksē.

No 3. aprīļa centra mājaslapā atvērta arī pieteikšanās klases ekskursijām, korporatīviem pasākumiem un dzimšanas dienu un citu svētku svinēšanai – https://futurimo.lv/ekskursijas/

Klasēm tiek piedāvātas vairāku veidu ekskursijas. Izzinot un izmēģinot visus eksponātus, piemēram, noskaidrojot, kā darbojas elektroauto un vēja ģeneratori, kā izveidot ēdienkarti, pēc iespējas mazāk kaitējot klimatam, kad sēņu micēliju izmantos plastmasas un ādas vietā utt., skolēni varēs aizraujoši un izzinoši pavadīt laiku. Ekspozīcijas apmeklējumu ekskursijās iespējams pēc izvēles papildināt ar zinātnes šovu un tehniskās jaunrades darbnīcas apmeklējumu. Jaunrades darbnīcu spektrs ir ļoti plašs – no fizikas un ķīmijas lietojuma dažādās nozarēs līdz inovatīvai domāšanai un nebijušu produktu radīšanai. Tās aptver tādas jomas kā elektronika, vides zinātnes, aeronautika, biomateriāli, ilgtspējīga arhitektūra, datorika, matemātika, būvniecība utt.

Zinātkāres centrā tiks rīkoti arī semināri, atbalstot un iedvesmojot skolotājus STEM priekšmetu mācīšanā, un nometnes, piedāvājot bērniem ne tikai izklaidējošas, bet arī radošas, iedvesmojošas un izzinošas nodarbes skolas brīvlaikā. Nākamajā mācību gadā darba dienu pēcpusdienās zinātkāriem bērniem un jauniešiem plānots organizēt arī tehniskās jaunrades pulciņu.

Uzdāvini zināšanas!

Lai turpinātu arvien pilnveidot «Futurimo Rīga» un dotu iespēju pēc iespējas lielākam skaitam Latvijas bērnu un jauniešu apmeklēt zinātkāres centru, tiek īstenota ziedošanas kampaņa. Tajā aicināts piedalīties ikviens iedzīvotājs, veicot 10 līdz 1000 eiro lielu ziedojumu.

Šobrīd STEM izglītība Latvijā attīstās nevienmērīgi un sadrumstaloti, taču straujās pārmaiņas darba tirgū, tehnoloģiju attīstība, automatizācija palielina pieprasījumu pēc augsti kvalificēta darbaspēka, īpaši IT, inženierzinātņu un dabaszinātņu jomā. Izglītības programmu piedāvājums skolās lielā mērā ir atkarīgs no izglītības iestādes spējām to nodrošināt – pedagogu, mācību materiālu un tehniskā nodrošinājuma pieejamības. Apzinoties situāciju, risinājumus meklē gan uzņēmumi, gan RTU. Iesaistoties ziedošanas kampaņā «Uzdāvini zināšanas», ikviens var sniegt savu atbalstu mūsu bērnu un visas Latvijas nākotnei tik būtiskās STEM izglītības attīstībai. Turklāt, ziedojot «Futurimo Rīga» attīstībai, iespējams arī ierakstīt savu vārdu tā nākotnē. Proti, ziedojot noteiktu naudas summu, ziedotāja vārds būs lasāms uz centra kāpnēm, kas ved pretim zināšanām, atbalstītāju sienas vai speciālā sienas gleznojumā. Vairāk par ziedošanas iespējām – https://futurimo.lv/ziedojums/

https://futurimo.lv

https://www.instagram.com/futurimoriga/

https://www.facebook.com/FuturimoRiga

https://www.tiktok.com/@futurimoriga

Piesakies saņemt ziņas par Futurimo Rīga jaunumiem, pasākumiem un atlaidēm